《中考英语阅读理解专项训练及答案:世界杯》

中考英语内容包括听力、阅读例句、完型填空、写作等多个部分,其中,<u>中考英语阅读理解</u>所占的比重是非常大的。想要在中考英语中拔得头筹,千万不要忽略阅读理解部分的训练。

The FIFA World Cup is the international football tournament that takes place every four years. It is the most watched event in the world, with billions of people tuning in to watch the 30-day festival of football.

The first World Cup took place in 1930 in Uruguay. Since then, the tournament has been held in various countries around the world. The 2018 World Cup, for example, took place in Russia, while the 2022 tournament will be held in Qatar.

One of the most memorable moments in World Cup history was when Brazil won the tournament for the fifth time in 2002. The team, led by stars like Ronaldo and Rivaldo, thrilled fans with their attacking football and ultimately lifted the trophy.

Another memorable moment was in the 1982 World Cup, when Italy's Paolo Rossi scored a hat-trick against West Germany. His goals helped Italy to a 3-1 victory and ultimately led to them winning the tournament.

The World Cup is not just about the football, however. It is also a chance for countries to showcase their culture and hospitality. From the opening ceremony to the final match, the tournament is a celebration of everything that is great about football.

Questions:

- 1. How often does the FIFA World Cup take place?
- A. Every year B. Every two years C. Every four years D. Every six years
- 2. Who won the 2018 World Cup?
- A. Brazil B. Russia C. Qatar D. France
- 3. Which player scored a hat-trick against West Germany in the 1982 World Cup?
- A. Ronaldo B. Rivaldo C. Paolo Rossi D. None of the above

- 4. What is the World Cup tournament庆祝伟大的足球?
- A. A chance for countries to showcase their culture and hospitality
- B. A chance for players to showcase their skills
- C. A chance for fans to celebrate their love of football
- D. All of the above
- 5. According to the article, which of the following statements is NOT true?
- A. The first World Cup took place in 1930
- B. The 2018 World Cup took place in Russia
- C. The 2022 World Cup will be held in Qatar
- D. The World Cup is the most watched event in the world

答案解析:

- 1. C Every four years. 文章的第一句话就明确指出,"The FIFA World Cup is the international football tournament that takes place every four years." 因此,正确答案是C,世界杯每四年举行一次。
- 2. D France. 根据文章正文第二段,"The 2018 World Cup, for example, took place in Russia, while the 2022 tournament will be held in Qatar."这里提到的是2018年的世界杯在俄罗斯举行,而2022年的世界杯将在卡塔尔举行。因此,2018年世界杯的冠军是法国队,所以正确答案是D。
- 3. C Paolo Rossi. 文章中提到,"Another memorable moment was in the 1982 World Cup, when Italy's Paolo Rossi scored a hat-trick against West Germany." 这句话说明是意大利的Paolo Rossi在1982年的世界杯上对阵西德队时进了三个球。因此,正确答案是C。

对不起,我之前的回答中有误,现在我将提供正确的答案解析。

4. 答案: D. All of the above

解析:根据文章内容,世界杯不仅仅是关于足球,它还是一个展示各国文化和好客的机会,同时也是庆祝足球伟大之处的节日。因此,选项D"所有上述说法"是正确的

5. 答案: A. The first World Cup took place in 1930

解析:根据文章内容,第一次世界杯比赛是在1930年在乌拉圭举行的。其他选项中的信息是正确的,但这个问题要求选择不正确的陈述。因此,选项A是不正确的,因为第一次世界杯确实是在1930年举行的。

