# 《中考英语阅读理解真题含答案解析3篇(2024年长沙)》

第二部分 阅读(共两节,满分30分)

第一节(共10小题:每小题2分,满分20分)

阅读下列材料,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。

Α

## International Summer Camp 2024

Edward Educational company was set up in 1999. It has rich experience in providing educational trips for children. Our camp is located in (位于) the Swiss Alps. Hie mountains, forests and lakes here <u>provide</u> a playground for young adventurers (冒险者).

Three age groups

The three age groups allow children to make friends of similar ages from different countries. NNN

Plenty of activities

Our camp activities <u>include</u> rock climbing, horse riding, painting and much more. But hunting (猎捕) wild animals is not allowed.

Cultural exploration (探索)

Switzerland (瑞士) has many traditions like chocolate summer camp, children will learn more about this country. making. <u>through</u> ow

further information, please call us at 257-8900.

- 1. When was Edward Educational Company set up?
- A. In 1999. B. In 2014. C. In 2024.
- 2. What can children do at the camp?
- A. Join four age groups.

- B. Learn more about Switzerland.
- C. Ride horses and hunt wild animals.

#### 答案解析:

1. A. In 1999.

解析:根据文章第一段 "Edward Educational Company was set up in 1999." 可知, Edward Educational Company成立于1999年。因此,正确答案是A。

2. B. Learn more about Switzerland.

解析:根据文章最后一段 "Through our summer camp, children will learn more about this **country** (Switzerland)."

可知,孩子们可以通过夏令营了解更多关于瑞士的信息。选项C中的 "Ride horses and hunt wild animals" 虽然提到了骑马,但是后面提到了猎捕野生动物是不被允许的,所 以C选项不正确。正确答案是B。 com

В

What should you do when you can 't find the time to do a long workout? Have you heard of exercise snacks (零食式锻炼)?

Exercise snacks are a popular and inventive new way for people to stay fit. instead of spending hours on the playground, people break that "large meal" into exercise " snacks". These exercises can last anywhere from 20 seconds to two minutes. Then you can have a rest for 30 minutes to four hours before another snack.

It is reported that exercise snacks can be as useful as <u>traditional</u> exercise methods. Just three exercise snacks a day can benefit (使受益) your physical health. besides that, there are lots of other benefits. Your concentration (专注力) and <u>creativity</u> get better, and you can become more productive. Also, "snacking" throughout the day stops you from sitting too long.

There are so many acceptable exercise snacks, like doing sit-ups, jumping rope or running up and down some stairs (楼梯). But for those who don 't know where to start, here are some helpful exercise choices:

Exercises such as lifting weights will satisfy the needs. Since most people don 't keep weights at their offices, lift full water bottles.

Squats (深蹲) — moving your body as if to sit down while keeping your back straight.

Five to ten of these should make a good snack.

For those who don5t like traditional exercises, simply turn up the music. Pick a lively song and start dancing. It 'Il make for a fun workout.

What are you waiting for? Let 's get moving. Your body will thank you for it!

- 3. How long can an exercise snack last according to the passage?
- A. 20 seconds to two minutes. B. 30 minutes to four hours. C. Five to ten minutes.
- 4. Which is an acceptable exercise snack mentioned in the passage?
- A. Doing math exercises. B. Eating snacks. C. Doing sit-ups.
- 5. What is the writer 's attitude (态度) to exercise snacks?
- A. Doubtful. B. Unclear. C. Supportive.
- 6. What is the main <u>purpose</u> of the passage?
- A. To change traditional eating habits.
- B. To <u>introduce</u> an inventive new way to stay fit.
- C. To <u>encourage</u> people to do long-time outdoor exercise.

### 答案解析:

3. A. 20 seconds to two minutes.

解析:根据文章第二段 "These exercises can last anywhere from 20 seconds to two minutes." 可知,零食式锻炼可以持续20秒到两分钟。因此,正确答案是A。

4. C. Doing sit-ups.

解析:根据文章第五段 "There are so many acceptable exercise snacks, like doing situps, jumping rope or running up and down some stairs (楼梯)."可知,做仰卧起坐是一种可接受的零食式锻炼。因此,正确答案是C。

5. C. Supportive.

解析:文章的语气是鼓励和积极的,作者提供了关于零食式锻炼的好处,并鼓励读者

开始锻炼。这表明作者对零食式锻炼持支持态度。因此,正确答案是C。

6. B. To introduce an inventive new way to stay fit.

解析:文章的主要内容是介绍一种新的保持健康的方法,即零食式锻炼,并说明了它的好处和如何进行这种锻炼。因此,文章的主要目的是介绍一种创新的保持健康的新方法。正确答案是B。

C

The Four Seasons, <u>written</u> by the Italian <u>musician</u> Antonio Vivaldi, was first played about 300 years ago. Since then, it has enjoyed worldwide popularity.

The great <u>musical</u> work includes four parts: "Spring", "Summer", "Autumn" and ''Winter". Each part brings to mind the season it is meant to describe. "Summer", for example, begins slowly. Listeners can easily picture a hot, lazy <u>summer</u> day when nobody wants to move. When you listen to "Autumn", a harvest (收获) <u>celebration</u> will readily come to mind.

But now, Hache Costa, a music <u>director</u> in Spain, has decided to give the old work a fresh feel. He says the <u>climate</u> (气候) today is very different from what it was in the 1700s. The Four Seasons <u>would</u> be "a lot dirtier" if it were written now.

Costa has "updated" the musical work to make it match the realities of the modern world. The "updated" musical work has been played in Madrid, Spain. The performance takes place in front of a screen. As the musicians play, a video shows the effects (影响) of climate change, such as forest fires and unusually dry weather.

After enjoying it, people find the new "Summer" now sounds noisier and more powerful. Because of <u>global</u> warming (全球变暖), the other three seasons have become shorter. Costa says he expects people to feel "really sad" after listening to the new Four Seasons.

- "I really want more people to become <u>truly</u> <u>aware</u> of (意识到) what is happening to our planet, " says Costa. "And I believe Vivaldi would not be angry with my changes."
- 7. What do we know about The Four Seasons?
- A. It is still unpopular now.
- B. It was written by Hache Costa.

- C. It was first played about 300 years ago.
- 8. What will come to mind when we listen to the old "Autumn" according to the passage?
- A. Forest fires and dry weather. B. A harvest celebration. C. A hot lazy day.
- 9. Which is close to the underlined word "updated" in meaning in paragraph 4?
- A. 提上日程 B. 追根溯源 C. 赋予新意
- 10. Why did Hache Costa give the old work a fresh feel?
- A. To call on more people to love music.
- B. To <u>raise</u> public awareness of climate change.
- C. To <u>present</u> the story of Antonio Vivaldi 's colorful life.

## 答案解析:

7. C

解析:根据第一段中的 "The Four Seasons, written by the Italian musician Antonio Vivaldi, was first played about 300 years ago."可知,《四季》是大约300年前首次演奏的,因此选项C正确。

8. B

解析:根据第二段中的"When you listen to 'Autumn', a harvest celebration will readily come to mind."可知,当我们听《秋》时,会联想到收获庆典,所以选项B正确。

9. C

解析:根据第四段中的"Costa has 'updated' the musical work to make it match the realities of the modern world."可知,Hache Costa更新了这部音乐作品,使其符合现代世界的现实,因此"updated"在这里的意思是"赋予新意",选项C正确。

10. B

解析:根据最后一段中的" I really want more people to become truly aware of what is happening to our planet..."可知,Hache Costa更新这部作品的目的是为了让更多人真

正意识到我们星球正在发生的事情,即提高公众对气候变化的意识,所以选项B正确。

